Overname schudt EPD-markt ggz op

dutchhealthhub
05 november 2024
2 min

De overname van softwareleverancier Avinty door SDB Groep heeft de markt voor elektronische patiëntendossiers (EPD) in de ggz flink opgeschud. Met vijftien klanten onder de vijftig grootste ggz-aanbieders is SDB Groep meteen marktleider. Dat constateert adviesbureau M&I/Partners op basis van de jaarlijkse inventarisatie van de EPD-markt in de ggz.

Nedap is met dertien klanten de op één na grootste EPD-leverancier in de ggz. SDB Groep en Nedap hebben samen meer dan de helft (55 procent) van de vijftig grootste ggz-organisaties als klant. De top drie wordt gecompleteerd door PinkRoccade GGZ met zeven klanten, goed voor een marktaandeel van 14 procent.

Uitschieter

Gemeten in autonome groei tekent Adapcare voor een uitschieter. Het softwarebedrijf zag het aantal klanten verdubbelen van drie naar zes. De leveranciers die marktaandeel inleveren zijn Nexus, dat van zeven naar vijf klanten gaat, PinkRoccade (van acht naar zeven) en Medicore (van twee naar één).

Geïntegreerde pakketten

M&I constateert de ggz-aanbieders afscheid nemen van losse administratieve modules en in toenemende mate kiezen voor EPD’s waaraan een administratieve module vast zit. Daarnaast heeft het adviesbureau ook gekeken naar het gebruik van patiëntportalen bij de vijftig grootste ggz-organisaties. Caren van Nedap wordt in de markt het meest gebruikt. Nedap heeft een marktaandeel van 22 procent.

Patiëntportaal

Daar is de overstap van GGZ Friesland nog niet in verdisconteert. Omdat Infosupport stopt met het leveren van Client360 stapt GGZ Friesland over op Caren. Karify van SDB Groep volgt met een marktaandeel van 14 procent. Adapcare kan voor wat betreft het patiëntportaal dezelfde stijging noteren als bij het EPD. Nieuw in het overzicht is Quli van Health Cloud Initiative (HCI) dat wordt gebruikt door twee ggz-organisaties.

Uitsnede

M&I/Partners benadrukt dat het onderzoek zich beperkt tot een uitsnede van de EPD-markt in de ggz op basis van jaaromzet. Leveranciers die zaken doen met kleinere leveranciers kunnen opgeteld toch een substantieel deel van de totale markt in handen hebben. Ook is het goed om te weten dat vrijwel alle leveranciers ook in andere sectoren dan de ggz actief zijn. Hierbij valt te denken aan de gehandicaptenzorg, de thuis- en ouderenzorg en de jeugdzorg, of zelfs ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Het onderzoek zegt dan ook niet zoveel over de overall prestaties van de EPD-leveranciers.

 

 

logo DHH
Dit is een artikel van Dutch Health Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de zorgsector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen