De veiligheid van patiënten is in gevaar door slechte beschikbaarheid van patiëntgegevens. Dat bleek afgelopen week uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1.100 medisch specialisten. Medische missers liggen op de loer. Ik herken het probleem.
Als arts heb ik ook een keer een patiënt bijna een medicijn gegeven met een contra-indicatie omdat deze kennis ver verstopt zat in het dossier. En als AI-wetenschapper die zich dagelijks bezighoudt met de oplossing van dit probleem, weet ik dat de berg data van patiëntgegevens alleen maar groter en onoverzichtelijker wordt. Meestal ben je als medisch professional tijdens je werkdag meer tijd kwijt aan het zoeken van een speld van medische informatie in een hooiberg dan aan het genezen en helpen van een patiënt. Juist omdat ik beide perspectieven goed ken, weet ik dat dit anders kan. Beter kan. Vandaag al.
Vandaag al kunnen medici in een ziekenhuis met een paar muisklikken alle beschikbare klinische gegevens tevoorschijn halen uit verschillende systemen. Informatie die keurig op een rijtje wordt gezet. Ze hoeven niet meer te zoeken en niks meer te missen. Dankzij slimme én superveilige technologie.
Verkeerde oplossingen
In mijn ogen focussen we ons in de zorg op de verkeerde oplossing. Het is niet alleen een kwestie van het aan elkaar knopen van ict-systemen. Of het tot in den treuren eisen van zorgprofessionals dat ze patiëntgegevens op een strikte, gestructureerde manier vastleggen. Het aanvinken van hokjes dus. Dat proberen we al dertig jaar. Het kost bakken met geld en energie en leidt niet tot verbetering van de zorg voor de patiënt.
Zoekprobleem
We hebben binnen de Nederlandse gezondheidszorg geen registratieprobleem, maar een zoekprobleem. En wie wel eens gebruik heeft gemaakt van Google, weet dat het niet uitmaakt waar iets staat. Want een goede zoekmachine kan de informatie die jij nodig hebt in een fractie van een seconde tevoorschijn halen.
De Google voor patiëntengegevens bestaat al. We kunnen als Delphyr zonder het aanpassen van regels, dankzij hoogtechnologische oplossingen al heel veel laaghangend fruit plukken. En begrijp me goed: hiermee bedoel ik gewoon levens van patiënten redden. Minder missers, op tijd diagnosticeren en behandelen. Het vergroot ook het werkplezier van artsen en reduceert de tijd die zij kwijt zijn aan administratief gedoe met wel 90 procent. Zo maken we de zorg beter, betaalbaarder en toegankelijker.
Databeschikbaarheid
En als we een paar extra stappen zetten, kunnen we ook aan de slag met het fruit dat wat hoger hangt. Wat daarvoor nodig is? Een minister met daadkracht die ervoor zorgt dat overal uniforme governance gebruikt wordt. Die drempels wegneemt voor innovatieve bedrijven die databeschikbaarheid vergroten. En die ervoor zorgt dat ziekenhuizen slimme oplossingen versneld implementeren.
Wie we ook nodig hebben, zijn ziekenhuisbestuurders met een gezond verstand en doorzettingsmacht die er alles aan doen om binnen en buiten hun ziekenhuis de data te laten stromen. Die ervoor zorgen dat er kleine deurtjes opengezet kunnen worden in het systeem, zodat ook medici in andere ziekenhuizen informatie bij de bron kunnen zoeken. Goede beschikbaarheid van patiëntdata redt levens. De technologische oplossing is voorhanden. Dus waar wachten we nog op?
Michel Abdel Malek is oprichter en CEO van Delphyr, een AI-platform dat artsen en verpleegkundigen ondersteunt bij administratieve taken en ontsluiten van data in het EPD. Als anesthesioloog en AI-onderzoeker zag hij hoe slechte data leidt tot slechtere zorg. Met een team van engineers en data scientists ontwikkelt hij intelligente modellen die de administratieve druk van zorgverleners tot wel 90 procent verlichten. Ontmoet hem op Zorg & ict (07.E029)
