Tijdens Zorg & ict wordt voor de derde keer de ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs uitgereikt. Deze prijs bestrijkt nu drie domeinen: gehandicapten-, thuis- én ouderenzorg. Inschrijven kan tot en met 14 maart
Het stimuleren van startups en het versnellen van innovatie en zorgvernieuwing. Dat was altijd al het doel van de ActiZ-WDTM Innovatieprijs. Met ingang van dit jaar, bij de derde editie, is ook Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aangehaakt. “Daarmee bestrijken we nu drie domeinen”, vertelt Tonko Wedda (WDTM) namens de drie organiserende partijen.
Gehandicaptenzorg
Aanvankelijk was de prijs vooral een competitie voor innovatieve oplossingen voor de zorg voor ouderen en chronisch zieken. Nu valt ook het veld van de gehandicaptenzorg onder de Innovatieprijs. “We hebben de scope enigszins verlegd. We zien namelijk dat de uitwisselbaarheid van innovaties die ontwikkeld worden in de thuis- en de ouderenzorg enerzijds en de gehandicaptenzorg anderzijds hoog is. En dat geldt ook andersom.”
Niet alleen is er grote behoefte aan innovaties, volgens Wedda. Er is ook behoefte aan het beter en sneller opschalen van innovaties. Daarbij wil de ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs een stuwende rol spelen. “Wij zijn echt op zoek naar innovaties die nog in het stadium zitten vóór het opschalen. De startups dus en niet de scale-ups. Er zijn veel initiatieven die moeilijk of niet op gang komen. Dat heeft vaak te maken met het feit dat zo’n startup opgezet wordt door mensen van buiten de zorg. En die mensen zijn onbekend met hoe de zorg werkt, onbekend met wat wel of niet vergoed wordt bijvoorbeeld.”
Uitgebreide ondersteuning
De winnaars van de ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs krijgen geen geldprijs, maar wel uitgebreide ondersteuning gedurende een aantal maanden. Dat gebeurt door een breed samengesteld team. “Het gaat om investeringskennis of kennis over bekostiging in de zorg. En als er een wens is om bij bestuurders aan tafel te komen, dan regelen we dat er met een aantal zorgbestuurders gesproken kan worden. Kortom, alles waar een startup behoefte aan heeft.”
Vorige winnaars van de Innovatieprijs hebben daar de vruchten van geplukt, zegt Wedda. “Wij zijn eropuit om de zichtbaarheid van de toepassing die de prijs wint, maar ook van de finalisten, te vergroten. TONOS care, winnaar van de eerste editie, was tamelijk onbekend. Na het winnen van de prijs gingen er deuren open. Niet alleen in de zorg, maar ook andere deuren. De winnaar van vorig jaar, Attendi, heeft ook een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Het winnen van de prijs heeft er onder andere toe geleid dat ze op de zorgtransformatie agenda van DigiZo.nu zijn komen te staan.”
Langdurige zorg
Met de Innovatieprijs willen de initiatiefnemers zorgvernieuwing een behoorlijke impuls geven. Want dat is hard nodig, zegt Wedda. “Wij richten ons echt op de langdurige zorg. Het opschalen verloopt daar veel trager dan elders in de zorg.”
Vorig jaar waren er 22 aanmeldingen. Wedda hoopt dat het er dit jaar weer meer zullen zijn. Het valt hem op dat er in het algemeen maar weinig innovaties zijn die worden opgezet door mensen vanuit de zorg. “Maar ik denk dat het essentieel is dat er meer van ‘binnenuit’ aangedragen gaat worden.”
“Dat hoeft niet meteen vertaald te worden naar toepassingen. Als je alleen al begint met het benoemen van knelpunten, de dingen die je vervelend vindt, terugkerend zwaar werk, waar wil je vanaf? Dat zou je heel goed vanuit de zorg kunnen benoemen en vertalen naar een vraag en die naar het bedrijfsleven kunnen overbrengen.”
De bedoeling van de Innovatieprijs is om zowel genomineerden als winnaars een behoorlijke zet in de rug te geven, vertelt Wedda. “Dat is echt onze drijfveer. Zo willen we het verschil maken. Als we dat verschil niet meer kunnen maken omdat de zorg zo goed georganiseerd dat het opschalen heel snel gaat, ja, dan zullen wij stoppen. Maar ik vrees dat dat nog wel even duurt.”
Aanmelden
Heb jij een innovatieve oplossing voor de toekomst van de zorg, een oplossing die al gebruikt wordt in de ouderenzorg en/of gehandicaptenzorg en ingezet kan worden bij beide doelgroepen? Meld jullie startup dan nu aan voor de pitch-competitie. Stuur je pitch-presentatie in, beantwoord de vragenlijst en maak kans om uitgenodigd te worden om je pitch live te houden op de mainstage tijdens Zorg & ict. Een deskundige jury afkomstig uit zorgbestuur, de financiële wereld en het bedrijfsleven beoordeelt de pitches en maakt de winnende start-up bekend. Inschrijven kan tot en met 14 maart.