RSO Zuid-Limburg werkt aan een regionaal data-ecosysteem waarin zorgverleners, patiënten en cliënten veilig data kunnen delen en gebruiken. Op donderdag 10 april a.s. vertellen bestuurders Michael Ehlen en Wim Eurlings op de Tech Mainstage van Zorg & ict over de Zuid-Limburgse aanpak. ‘Onze belangrijkste boodschap: kies voor open standaarden.’
Mis niets en zorg dat je erbij bent, registreer je gratis voor Zorg & ict, van 8 t/m 10 april 2025 in Jaarbeurs Utrecht.
Vorig jaar hield Wim Eurlings, directeur-bestuurder van RSO Zuid-Limburg, tijdens Zorg & ict al een presentatie in een van de theatersessies, samen met RSO West-Brabant. “De zaal was uitverkocht toen”, herinnert hij zich. “Veel en jong publiek, geïnteresseerd in het hoofdthema databeschikbaarheid. Want wij hebben toch bepaalde ideeën over hoe wij dat moeten organiseren in het zuiden.”
RSO Zuid-Limburg is een van de regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) in Nederland, die elk in hun eigen regio werken aan betere databeschikbaarheid in de zorg.
Een beurs als Zorg & ict is belangrijk om je verhaal te vertellen, vult Michael Ehlen aan, bestuurder van de MeanderGroep Zuid-Limburg en bestuursvoorzitter van RSO Zuid-Limburg. “Wij moeten proberen in Nederland naar meer uniformiteit te komen. Dat is wat we graag willen. Wij vinden het delen van data heel belangrijk. En daar hebben we al een hele tijd een bepaalde visie op.”
Data-ecosysteem
Over die visie zullen ze meer vertellen op de mainstage van Zorg & ict op donderdag 10 april. In dat verhaal staan databeschikbaarheid en interoperabiliteit centraal. “We werken aan een data-ecosysteem gebaseerd op openEHR en FHIR”, zegt Ehlen. “Met open en internationale standaarden.”
“Het heeft best wat zendingswerk van Wim en zijn collega’s gekost om dat verhaal verkocht te krijgen. Maar nu zie je dat we vaart krijgen: dit is the way to go. Door dit verhaal te delen, krijgen we voldoende kritische massa en kunnen we opschalen.”
Welke technologiepartners?
Sinds RSO Zuid-Limburg in 2022 van start ging, zijn er veel stappen gezet om een regionaal data-ecosysteem te realiseren dat databeschikbaarheid mogelijk maakt, legt Eurlings uit. “We hebben ons eigen plan bedacht en uitgewerkt. We hebben de markt geanalyseerd om te kijken welke technologiepartners wij daarvoor gaan kiezen. Nu zijn we met de finale onderhandelingen bezig.”
Het concept is onlangs succesvol getest. RSO Zuid-Limburg, waarin twaalf zorgpartijen in de regio participeren, gaat straks het data ecosysteem leveren en exploiteren. “Wij leveren straks data aan zorgverleners, patiënten en cliënten. De data zijn dan gewoon beschikbaar.”
Federatief model
Het technisch organiseren van datadelen is slechts één kant van de zaak. Wil je succesvol data delen, dan moet de kwaliteit van die data wel goed zijn. “Als we het over die data hebben, moeten we wel hetzelfde eronder verstaan”, zegt Ehlen. “We moeten er ook voor zorgen dat iedereen het op dezelfde manier vastlegt.”
De aanpak van RSO Zuid-Limburg is volgens Ehlen onderscheidend, omdat data nadrukkelijk bij de bron blijven. “Je kunt zeggen: stop alle data van de twaalf participanten in één grote berg data. Dat gaan we niet doen. Wij geloven dat de data bij de bron moet blijven en daar beschikbaar moet komen; een federatief model, gebaseerd op openEHR en FHIR.”
In dat federatieve model is er een belangrijke rol weggelegd voor de eigenaar van de data, licht Eurlings toe. “Als je de kwaliteit van data wil gaan verbeteren, moet je bij de zorgprofessional zijn, want die registreert. Daarvoor moet je respecteren dat die data van de zorgprofessional is en dat er niemand met z’n vingers aankomt.” RSO Zuid-Limburg kan de data vervolgens via het internationale OpenEHR-model transformeren en via FHIR uitwisselen.
Datadeling voor telemonitoring
In verschillende use cases gaat RSO Zuid-Limburg deze aanpak uitvoeren. Bijvoorbeeld op het gebied van datadeling voor telemonitoring. Daar zitten met RSO Zuid-Limburg zowel de ziekenhuizen als de huisartsen en de thuiszorgorganisaties aan tafel.
Ehlen: “Zo hebben we een mooie verbinding en draagvlak van partijen die vinden dat we tot uniformiteit moeten komen. Maar dat er nog heel wat water door de Maas moet, om het in Zuid-Limburgse termen te zeggen, daar zijn we ook met elkaar over eens.” Afhankelijk van de goedkering van de IZA-aanvraag verwacht Ehlen eind volgend jaar het eerste live product te kunnen opleveren.
‘Stel je open’
Ehlen omschrijft RSO Zuid-Limburg als een regionaal knooppunt in een landelijk dekkend netwerk. “Dat wordt deels door het CumuluZ-programma voorzien. Wij sluiten aan op alle generieke voorzieningen. Zaken die elders gerealiseerd zijn en voor ons effectief herbruikbaar zijn, worden ingezet. Daar stellen we tegenover dat alles wat wij kunnen delen, gedeeld kan worden. Wij willen een open regio zijn.”
“Binnen onze regio zorgen we dat zorginstellingen interoperabel met elkaar kunnen samenwerken. Tegelijk betekent interoperabiliteit dat de regio’s met elkaar verbonden zijn. Voor Advanced Care Planning doen we dat met de regio Twente en met Noord-Holland-Noord, drie RSO’s die dit gezamenlijk oppakken.”
De kracht zit ‘m volgens Ehlen in de combinatie van de federatieve aanpak, de open standaarden en de concentratie op het datadelen – en het overlaten aan anderen van de discussie over welke applicaties wel en niet te gebruiken. “Onze belangrijkste boodschap is: kies voor open standaarden, stel je open en maak verbinding. Dat is de kern.”
Bron: door Jasper Enklaar, Dutch Health Hub